Selasa, 30 Maret 2010

Filsafat Honocoroko Paku Buwono IX

Ajaran filsafat pagesangan Paku Buwono IX adhedhasar aksoro Jawi puniko kados mekaten :


Ho-no-co-ro-ko ateges ono utusan yoiku utusan urip, wujude napas sing kajibah manunggalake jiwo lan rogoning manungso. Maksute ono sing paring kapercayaan, ono sing dipercoyo, lan ono sing dipercoyo kanggo makaryo. Telung perkoro iku ananging Alloh, manungso lan jejibahane manungso (minongko titah).


Do-to-so-wo-lo ateges manungso sawise cinipto nganti tekan saate tinimbalan, ora biso nolak utowo endho opo dene semoyo. Manungso lan samubarange kudu ndherek sendiko dhawuh, nompo sarto nindakake kersane Alloh.

Po-dho-jo-yo-nyo ateges manunggale Dzat Kang Ngcet Lombok(Kholik) karo sing diparingi urip (makhluk). Karepe cocog nunggal batine sing bisa disawang ing sajrone solah bawane adhedhasar kaluhuran lan kautaman. Joyo iku menang, unggul sing sabener-benere, ora mung menang-menangan utawa menang ora sportip.


Mo-go-bo-tho-ngo ateges nompo sakabehing dhedhawuhan sarto larangane Alloh Kang Moho Kuwoso (takwa). Maksude, manungso kudu pasrah, sumarah marang garising diwajibke, senajanto manungso diparingi wenang kanggo ngiradati, budidoyo kanggo nanggulangi. Wusanane, kabeh mung ono panguwasane Alloh
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

71 engkang sampun komentar:

  1. nek ra salah nomor siji ...
    salam kenal.

    BalasHapus
  2. wah-wah, bahasanya halus banget nih bang
    hehhe
    salut, kulo mawon mboten saget moco niki, kromo inggil kulo kirang
    hehehe

    BalasHapus
  3. Ooooo... ngono tho... lagek weruh aq....

    BalasHapus
  4. manteb boz...sedoyo puniko tansah kito pasrahaken dumateng ingkang moho kuaos...

    BalasHapus
  5. yo marai wong ndeso dadi eruh ngunu wi....hahaha

    BalasHapus
  6. mangan dingge urip ojo urip dingge mangan

    BalasHapus
  7. dengaren postinge iki maeng serius,hehehe....

    BalasHapus
  8. mantab tenan je ilmune..

    isih kanggo ora ki mas.. huahaha

    BalasHapus
  9. kedaluarsa ketok'e,hahahaaaa

    BalasHapus
  10. jadi inget waktu dulu belajar hanacaraka berikut tulisannya mas ... tapi versi sunda

    BalasHapus
  11. ada to bahasa sunda pakehonocoroko?baru tau aku.

    BalasHapus
  12. uraian yang mantab, mas. konon huruf anggitan aji saka itu benar2 mengandung nilai filosofis yang luar biasa.

    BalasHapus
  13. kulonowon..slam kenal mas
    pertamane mampir neng kenen hihi..
    artikelnya mantep tenan sebagai orang jawa ini sangat penting untuk mengetahuinya sukses slalu!

    BalasHapus
  14. kalo di jabarkan sak hurup sak hurup ndak enek ntek'e pak,itu garis besare mawon...hehhee

    BalasHapus
  15. ayo gek adus seng resik .. :)

    BalasHapus
  16. hahahaha...
    raup to wes cukup kek.....
    sing penting mambu banyau rak yo tetep ngganteng to?
    heheheee..

    BalasHapus
  17. baru berkunjung ke blog yang sorry nggak terlalu ngerti bacanya

    BalasHapus
  18. Knjungan blik sob ;-)..wah bhsx sob..:-(..

    BalasHapus
  19. iya dulu aku oernah diajar mbaca ini di jogja dulu
    cuma lupa lagi heheheheh

    BalasHapus
  20. Aku wes rodo lali boso alus kang....ngoko thok andalan'e...:D

    BalasHapus
  21. bahasa jaman dulu yoo hehe :p

    BalasHapus
  22. wah2 iki apik2...blog boso jowoan hahay salam kenal yo mas, aku arek malang

    BalasHapus
  23. ngeneiki ndisik aku SD yo apal, tapi nyapo sk ini kok lali ke ?? payah aku iki, gak MANTAB JAYA blas !

    BalasHapus
  24. aku wong jowo, tapi ngga paham karo ngene iki mbah, hihi, kapan kapan aku di sekolahi yo jhaha

    BalasHapus
  25. Wah yang Orang Jowo aja ngak ngerti, apalagi saya...

    tapi thanks infonya kang...

    Salam Knal...

    BalasHapus
  26. spo wi wong jowo sing ngerti?

    BalasHapus
  27. wuih salute kaliyan bosone panjenengan lan pelestarianne dumatheng kabudayan jowonan....

    BalasHapus
  28. Ho no co ro ko nya eunak tenan iki... eSip!

    BalasHapus
  29. pangannan ye kok enak?hahaha....

    BalasHapus
  30. angel tenan....hiks...
    matur nuwun sampun nglestarekaken basa jawi...

    salah ora? lali....

    BalasHapus
  31. absen aja ya...
    sulit sekali membaca n memahaminya...

    BalasHapus
  32. sing penting komentar,haghaghag...

    BalasHapus
  33. waduhh...saya malah baru tau Kang tapi ga ngerti mampir aja gpp ya :D

    salam hangat

    BalasHapus
  34. wes suwi gak nulis aksoro jowo

    BalasHapus
  35. mantep iki, aku bisa meguru neng kene

    BalasHapus
  36. sugeng dalu mas mlaku-mlaku neng kene, wah salah nih bhsnya maklum orang sulawesi cuma suka banget dengan bahasa Jawa,

    BalasHapus
  37. Nguri-uri budaya jawi kang pranyata adiluhung lan kebak pitutur laku utami. Mugi tansah pinaringan eksis (waduh ga' tepak) tan ilang jawane... SALUT!

    BalasHapus
  38. byuh......disaingi mahesa pandu iki...kalah aku,hahaha....

    BalasHapus
  39. saia nggak ngerti mas...huhuhu

    BalasHapus
  40. wah gak semua aku ngertos. Salam

    BalasHapus
  41. mante mbah, tapi ki referensi soko endi

    BalasHapus
  42. manuskripsi lekku nemu neng senthong tengah,hahaha...
    aku kan keturunanne pakubuwono,hahaha...

    BalasHapus
  43. kamsude manusia kripik sili to de kok neng senthong tengah di inggahne ben rakonangan awakmu

    BalasHapus
  44. hahahah........manuskrip iku artine manuk'e sopo keri2 iki opo?hahaha

    BalasHapus
  45. teruske boso jowo ben ora punah kang mas :)

    BalasHapus
  46. waduh Mas, saya belum ngerti nih... dulu pernah belajar di SMP, tapi sekarang sudah lupa..

    o iya, mampir ya ke blog saya... ditunggu

    BalasHapus
  47. oke tengkiu aku berangkaaaaaaaaaaaaaat.....

    BalasHapus
  48. honocoroko dotosowolo podojoyono mobotongo

    BalasHapus
  49. Boso sing suwe ilang ra tau di gawe maneh yaiku boso hono coro ko iki

    BalasHapus
  50. wkwkkwkwk aku kgak ngerti postingan satu ini, lantaran aku kagak ngerti boso jowo! make that makaseh ya udah mampir kerumah ku, and satu lagi jangan panggil aku mbak ya, aku ini cowok dan bukan juga banci wkwkwkwkwk, salam kenal aja!!!

    BalasHapus
  51. waduh kang, bener2 ga ngerti aku..
    kunjungan perdana, salam kenal...

    BalasHapus
  52. Sumpah.
    Uapik tenan blog'e.

    Unik kang.

    Salam kenal kang.

    BalasHapus
  53. bertandang.......
    mungkin jika diterjemahkan ke bahasa Indonesia akan lebih baik lagi....

    BalasHapus
  54. seje karo critane nang kethoprak yoo..

    BalasHapus
  55. KOMUTER@maleh gak njowo no jenenge....pora yo bodo protes iki ngko.....
    lek enek translit aku malah tertarik,ada yang tau linknya traslate indo java gak?

    BalasHapus
  56. walah...! ki golekke ngilmu mbeguru neng sopo om!?

    BalasHapus
  57. Jadi inget waktu di sd dulu, harus ngapalin honocoroko

    BalasHapus
  58. mbahhhhhhhhhhhhhhh.. apdet mbah hahah, nang ndi ae iki wonge woi haha

    BalasHapus
  59. sori mbak...lha kui lo,aku langsung apdet,jgagagagak...

    BalasHapus
  60. Abotttt tenan mocone mas.... gedek gedek... :D

    BalasHapus
  61. sampe saiki aq rong iso sob nulis tulisan jowo honocoroko

    BalasHapus
  62. Kok angel yo...babagan iki.
    gak ngetukno utekku...

    BalasHapus
  63. mugio tansah namung damel wewocoan mawon. Monggo sami dipun lampahi titahe kang becik . Rahayu rahayu sagung dumadi

    BalasHapus